Sunday, February 03, 2008

DEPENDENTA


Stimabile cititor, stii care e cel mai mare viciu romanesc dupa parerea mea? Dependenta de cacat. Deci orice drog existent pe piata e un desen animat fata de cacat. Cacatul ne face in primul rand sa fim multumiti de noi. Cum? Pai foarte simplu! Criteriul comparatiei. Aproape orice sistem de referinta am alege din aproape orice domeniu este in realitate un cacat foarte bine intretinut sa nu cumva sa se degradeze si sa se transforme intr-un ingrasamant – asadar in ceva folositor. Cacatul ne face sa avem o atitudine umila pe care o numim naivi “bun simt”, chiar daca habar n-avem ce inseamna asta. Cacatul ne face sa credem ca suntem speciali si ca ne vom putea detasa foarte usor de el. In realitate insa problema e mult mai... maro... in sensul ca s-a ajuns acu multi ani la un imens surplus de cacat pe cap de locuitor. Si-atunci ce-am facut? Pai simplu. L-am impachetat in diverse ambalaje, care mai de care mai stralucitoare si frumos mirositoare, i-am dat diverse nume frumoase, i-am creat tot felu de povesti si legende si deja am creat diversitate. Cu timpul esenta lui “murdara” s-a pierdut, iar cei ce au crescut au fost invatati sa aprecieze acesta mare realizarare nationala.
Si plecand de la zicala “ a facut din cacat bici”, romanu' a facut din cacat o tara intreaga. 20 de milioane de suflete care venereaza cacatul sub diverse forme, sperand ca intr-o zi ei vor fi, vorba americanului, “cacatul”. Yo! Si ca si cum cacatul nostru nu ar fi fost de ajuns, am inceput la un moment dat sa mai si importam cacat de la altii. Si-am luat in cantitati industriale, “ca sa fie”, vorba romanului. “e bine sa ai in casa”.
Acu' tragedia nu e mare ca de pe unde am luat le-am si dat inapoi cacat de-al nostru. Sa vada si ei cum e. Ei au vazut si-au inceput sa spuna, rand pe rand, “multumim, nu ne trebuie, tineti-l la voi acolo”. Si uite-asa ne-am trezit de la o vreme ca doar importam cacat, nemaifiind nevoie sa producem, iar tentativele noastre naïve de a produce cacatul nostru s-au transformat in tentative care mai de care mai nereusite de a copia cacatul de import, in speranta ca intr-o zi vor cumpara si ei de la noi si balanta se va echilibra.
Dependenta de cacat a devenit atat de mare incat pana si termenul in sine a devenit foarte folosit in limba romana uzuala. Iata cateva exemple:
“Muta masina de pe locul meu de parcare, cacat ordinar!”
“Te-ai facut de cacat in fata lor!”
“M-am cacat in el de examen!”
“Mi-a cacat mintea o alta aberatie!”
“Am intrat intr-un mare cacat.”
“L-a batut politistu ala de l-a cacat.”
“Ja la cacat, muistule!”
“Am facut un cacat la interviu!”
“Mananci cacat!”
“Cacat, acum chiar ca e nasol!”
“M-am cacat pe mine de frica.”
“Esti plin de cacat!”
“Piesa asta e un cacat fata de ailalta.”
“M-a oprit un cacat de politist ca am trecut pe galben.”
“Mai scuteste-ma cu textele tale de cacat!”
Lista o poti continua chiar tu. Oricum nu sunt foarte multe cuvinte in limba romana atat de versatile cum e cacat. Si mai ciudat e ca un cuvant care descrie o chestie asa scarboasa e mai mereu “in gurile” oamenilor.
Mai nasol e ca incercam sa inlocuim cu cacat si fondul nostru cultural. Aici ma doare pe mine cel mai tare. Ca lumea nu e informata. Ba din contra. Pentru mine o chestie frumoasa nu-si pierde valoarea daca o arunci in cacat. Ba din contra, straluceste si mai tare. Chiar si o reproducere reusita a ei din cacat va fi ceva special. Insa parerea mea este ca ne chinuim ca prostii sa facem din cacat reproduceri si de zeci de ani nu ne iese. Si am ajuns sa respectam reproducerile esuate, sa ni le asumam ca valori si sa ne ghidam dupa ele. Mai rau. Sistemele care s-au impus si la noi in tara au necesitat inventarea unor “profesionisti” pentru ca nu aveam. Dar asta e un alt cacat de discutie despre un alt cacat.
Ma opresc aici pentru ca pe mine, vorba cantecului, “toata ciorba asta ma face sa vars”. Si, apropos, daca te duci la baie dupa ce citesti asta sa ai grija la doua lucruri: 1. sa nu te caci in bideu si 2.sa pastrezi o gura de cacat pentru zile negre.
Iti doresc pofta buna.

9 comments:

Danko said...

Cata dreptate... cata dreptate. Si mai zici ca nu avem o tara minunata. E impecabila, stralucitoare, mai ales iarna cand e contrastul mai mare.

Mihai Vasilescu said...

tru ca tot ziceai de "profesionisti... o singura chestie pot sa le zic... "Viata e plina de cacat iar tu esti plin de viata..."

in alta ordine de idei... degeaba suntem ne revoltam impotriva cacatului din mintea romanului... NU TE POTI CACA IN GUSTUL OMULUI... dar... TE POTI CACA IN GURA LUI SA II SCHIMBI GUSTUL!

Anonymous said...

optimist ca de obicei !
hai ca ai facut cacatu' praf. :D

Anonymous said...

citesc si ma minunez ce copil am.

Anonymous said...

Tratamentul dependenţei este foarte dificil, datorită prezenţei concomitente a 3 factori patogenici-medicament psihotrop, teren psihic şi condiţii sociale favorizante. În plus intervin şi elemente de condiţionare a efectului plăcut şi a sindromului de abstinenţă (self conditioning), greu de combătut.
:)

Whatever85 said...

Pe scurt.. se vede clar ca majoritatea tinerilor sunt dezgustati de tara in care traiesc. Dar cum iti explici declaratiile artistilor "trecuti" prin viata? Ei sustin mereu pe la interviuri ca isi admira si iubesc tara. De ce? Din pura curtoazie, patriotism, refuza sa fie realisti, sau aleg varianta cea mai simpla si traiesc din "amintiri"?.

Anonymous said...

"In realitate insa problema e mult mai... maro..."

Corect e MARON!

Anonymous said...

Foarte tare postarea...
Cum cacat sa poti trai in tara asta de cacat plina de oameni cu cacat la cur si mancatori de cacat?

Anonymous said...

wbhnyoi bht ypolj big boobs

nliic!

wdtup inzbvg xzz big boobs